eShop: Μάθε πώς ο επισκέπτης θα γίνει πελάτης σε 8 βήματα!

08 Δεκεμβρίου 2017, από

eShop: Μάθε πώς ο επισκέπτης θα γίνει πελάτης σε 8 βήματα!

Έφτιαξες το eShop σου, αφιέρωσες χρόνο, ενέργεια και -ενδεχομένως-  χρήματα για αποτελεσματικό SEO, content marketing και social media strategies… Γιατί, λοιπόν, να μην εξασφαλίσεις ότι οι προσπάθειες σου θα καρποφορήσουν, μετατρέποντας τους επισκέπτες σε πελάτες;

Τo conversion optimization είναι η διαδικασία μεγιστοποίησης του ποσοστού των επισκεπτών που θα πραγματοποιήσουν μια επιθυμητή ενέργεια στο site σου. Το ποσοστό αυτό είναι γνωστό ως conversion rate (CVR), και αν δεν παρακολουθείς ήδη την πορεία που ακολουθεί στο site σου, είναι ώρα να ξεκινήσεις!

eShop: Μάθε πώς ο επισκέπτης θα γίνει πελάτης σε 8 βήματα!

Όπως θα δεις στην παραπάνω εξίσωση, το CVR είναι ο επιθυμητός στόχος ανά επισκέπτη. Για παράδειγμα, ένα eShop θα ορίσει ως στόχο τις πωλήσεις ενός προϊόντος σε έναν καταναλωτή που εισήλθε στη σελίδα από ένα διαφημιστικό banner, ενώ ένα ενημερωτικό site, τον αριθμό αυτών που έχουν γίνει συνδρομητές ή έχουν κάνει εγγραφή στο newsletter.

Ο λόγος που είναι σημαντικό να αυξήσεις το CVR σου, είναι γιατί μπορείς να αυξήσεις τον εκάστοτε στόχο με την υπάρχουσα επισκεψιμότητα που δέχεσαι στο site σου. Αν στους 10.000 μηνιαίους επισκέπτες οι 100 πραγματοποιούν αγορά, δηλαδή το CVR σου είναι 1%, με τη βελτιστοποίηση ορισμένων ενεργειών στο site σου μπορείς να δεις στον ίδιο μηνιαίο αριθμό επισκεπτών, τους 200 από αυτούς να πραγματοποιούν αγορά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να αυξήσεις το CVR χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις πόρους για την προσέλκυση νέων επισκεπτών.

Παρακάτω θα σου αναφέρω 8 βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να εξασφαλίσεις το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό μετατροπής επισκεπτών σε πελάτες, για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρεις. Βέβαια, για την επιτυχή εφαρμογή των παρακάτω συμβουλών, είναι απαραίτητο να έχεις κατανοήσει πλήρως ποιο είναι το κοινό σου και οι ανάγκες του, αλλά και να τους παρέχεις ήδη το περιεχόμενο που θέλουν να δουν και αποτελεί λύση στο πρόβλημα τους.

1. Φρόντισε για την ταχύτητα φόρτωσης site

Ένα δευτερόλεπτο καθυστέρηση στην απόκριση της σελίδας μπορεί να μειώσει το conversion κατά 7%.

eShop: Μάθε πώς ο επισκέπτης θα γίνει πελάτης σε 8 βήματα!

Από το παραπάνω διάγραμμα γίνεται άμεσα αντιληπτή η αναγκαιότητα μιας γρήγορης σελίδας. Αν δεν γνωρίζεις πώς να αυξήσεις την ταχύτητα της σελίδας σου, μπορεις να κατεβάσεις δωρεάν, με την εγγραφή σου στο newsletter του blog, το ebook με τα 50 καλύτερα speed tips που έφτιαξε η ομάδα μας και μάθε όλα τα οφέλη που μπορείς να σου προσφέρει μια υπηρεσία όπως το CDN.

2. Πρόσεξε την landing page του προϊόντος

Η landing page είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά της: η σελίδα στην οποία θα “προσγειωθεί” ο επισκέπτης όταν έρθει στο site σου, είτε μέσω κάποιας διαφήμισης, είτε από μια οργανική αναζήτηση. Αν ο επισκέπτης ψάχνει για ένα προϊόν, το πιο πιθανό είναι να φτάσει πρώτα στις σελίδες όπου παρουσιάζεις τα προϊόντα που εμπορεύεσαι, αντί της home page, που είναι περισσότερο συνηθισμένη. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να έχεις φροντίσει τις εσωτερικές σελίδες εξίσου με την αρχική: το περιεχόμενο πρέπει να είναι λιτό και σωστά δομημένο, ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη και να οδηγήσει τελικά σε conversion.

Παρέθεσε bullets ή αριθμούς για να εστιάσουν οι επισκέπτες στο προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρεις, τόνισε τα πλεονεκτήματα του, κάνοντας άμεσα ξεκάθαρους τους λόγους για τους οποίους υπερτερεί έναντι άλλων ανταγωνιστικών και προσπάθησε να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη και αξιοπιστία – άλλωστε αυτό είναι που ζητάς να σου δείξει ο επισκέπτης αγοράζοντας τα προϊόντα σου.

3. Φρόντισε να τοποθετήσεις ξεκάθαρα call-to-action

Τα call-to-action δεν είναι άλλα από τα κουμπιά που καλούν τον επισκέπτη να κάνει μια ενέργεια μέσα στο site. Οφείλουν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη αλλά και να εξηγήσουν σύντομα και ξεκάθαρα πως θα μεταβεί στο επόμενο βήμα.

Είναι απαραίτητο να συμπεριλάβεις μεγάλα και ξεκάθαρα εικονίδια/κουμπιά για τις επιλογές που θέλεις να ακολουθήσει ο επισκέπτης: αν πουλάς κάποιο προϊόν, κάνε εμφανή και μεγάλο σε μέγεθος το εικονίδιο για την αγορά. Αν θες ο επισκέπτης να κάνει εγγραφή για το newsletter σου, παρουσίασε του μια φόρμα ξεκάθαρη και απλή. Αν, πάλι, οι υπηρεσίες που προσφέρεις πραγματοποιούνται με μια κλήση, έχε σε εμφανή σημείο τον αριθμό του τηλεφώνου με επιλογή για άμεση κλήση.

Οι σωστές λέξεις, το χρώμα, το σχήμα, οι χαρακτήρες ακόμα και η τοποθέτηση του εικονιδίου στη σελίδα παίζουν τον ρόλο τους και χρειάζονται την προσοχή σου στην επιλογή τους. Μπορείς να δημιουργήσεις διάφορες εκδοχές και να τεστάρεις το αποτέλεσμα.

4. Δωρεάν δοκιμή και εκπτωτικοί κωδικοί

Κάποιοι επισκέπτες είναι διστακτικοί με την αγορά από την πρώτη επίσκεψη. Αν παρέχεις υπηρεσίες με μηνιαία συνδρομή, μια δωρεάν δοκιμή ορισμένου χρόνου θα εξοικειώσει τον χρήστη με αυτές και εφόσον μείνει ικανοποιημένος, το πιθανότερο είναι να προχωρήσει σε αγορά.

Αν το προϊόν σου είναι υλικό, μπορείς με μια έκπτωση γνωριμίας να κάνεις πιο ελκυστική την αγορά. Φτιάξε ένα κουπόνι με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, που ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να καταχωρήσει κατά το checkout ώστε να μπορεί να αντιληφθεί την διαφορά της τιμής, πριν και μετά την εφαρμογή του. Η αύξηση των conversions θα είναι αισθητή!

5. Αξιοποίησε το email marketing

Το email marketing θεωρείται από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να μετατρέψεις τους επισκέπτες σου σε πελάτες. Με μέσο CVR 3.84%, κατατάσσεται πρώτο στη λίστα των αποδοτικών τακτικών.

eShop: Μάθε πώς ο επισκέπτης θα γίνει πελάτης σε 8 βήματα!

Σύλλεξε τα email των επισκεπτών σου δίνοντας δώρο κάποιο ebook, παρέχοντας δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες, έναν εκπτωτικό κωδικό ή οτιδήποτε άλλο θα παρακινήσει τον επισκέπτη να συμπληρώσει το email του. Τώρα μπορείς να ξεκινήσεις μια διαφημιστική καμπάνια παρέχοντας ενημερωτικό υλικό αλλά και προωθητικές ενέργειες. Δώσε λόγο στο κοινό να σε προτιμήσει!

6. Πρόσθεσε μια εφαρμγή για live chat

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες  εταιρίες εφαρμόζουν το live chat στα site τους. Οι επισκέπτες το προτιμούν γιατί λύνει στιγμιαία τις απορίες τους. Πρόκειται για μια πρακτική που βοηθάει πολύ στην άμεση μετατροπή των επισκεπτών σε πελάτες, διότι επεμβαίνει πριν ένας αναποφάσιστος εν δυνάμει πελάτης αποχωρήσει από τη σελίδα.

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για live chat μέσω των οποίων μπορείς να παρακολουθείς τις κινήσεις του επισκέπτη σου και να ξεκινάς συζήτηση μαζί του όταν βλέπεις να έχει “παγώσει” σε κάποια σελίδα. Ένα προσωπικό παράδειγμα που μπορώ να σου δώσω αφορά στην πρόσφατη κράτηση αεροπορικών εισιτηρίων που έκανα με τη βοήθεια ενός live chat agent. Χρειαζόμουν κάποιες έξτρα πληροφορίες για την πτήση που δεν ήταν διαθέσιμες και ενώ αναζητούσα απαντήσεις στο site, επενέβη o agent εξυπηρετώντας με επιτυχώς.

Αν δεν μπορείς να υποστηρίξεις το live chat, δημιούργησε μια σελίδα με FAQs και μια φόρμα επικοινωνίας και κάνε εύκολα προσβάσιμο το customer service στο site σου.

7. Παράθεσε τις εντυπώσεις των πελατών σου

Το word of mouth διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στις ηλεκτρονικές αγορές. Οι καλές κριτικές για ένα προϊόν δεν δείχνουν μόνο ότι υπάρχει κόσμος που το αγοράζει, αλλά αποδεικνύουν και το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πελάτες από την αγορά. Αν μπορείς να συμπεριλάβεις μια κριτική από κάποιον ειδικό στον κλάδο όπου δραστηριοποιείσαι, ακόμα καλύτερα! Αλλά και μια καλά γραμμένη κριτική από τους πελάτες σου θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα του conversion. 

8. Στόχευσε σε επισκέπτες με την τεχνική του retargeting

Σίγουρα έχεις επισκεφτεί κάποιο site και αποχωρώντας από αυτό βλέπεις τη διαφήμισή του να σε ακολουθεί παντού. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως retargeting. Οι εταιρείες το χρησιμοποιούν για να στοχεύσουν τους επισκέπτες εφόσον αποχωρήσουν από το site τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να υπενθυμίσεις τα προϊόντα σου σε έναν επισκέπτη που έχει φτάσει ήδη στο site σου και να εντυπωθείς στο μυαλό του για μελλοντικές επισκέψεις και αγορές.

Το καλό με το retargeting είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε είσαι μεγάλη εταιρία, είτε μικρή. Σου παραθέτω ένα Infographic που αναλύει το retargeting του Facebook.

eShop: Μάθε πώς ο επισκέπτης θα γίνει πελάτης σε 8 βήματα!

Τα παραπάνω βήματα θα σε φέρουν πιο κοντά σε ένα καλύτερο conversion εξασφαλίζοντας ότι το site σου δε διατρέχει κίνδυνο να χάσεις πελάτες.

Αν υπάρχουν τεχνικές που έχεις χρησιμοποιήσει και έχουν αποδώσει, θα χαρώ πολύ να μοιραστείς μαζί μας την εμπειρία σου στα σχόλια!

Σου άρεσε αυτό το blog post;

Τότε σίγουρα θα λατρέψεις τα επόμενα! Συμπλήρωσε το email σου για να μη χάσεις ούτε ένα.;

Κάνε δωρεάν την εγγραφή σου και στο εξής θα λαμβάνεις ενημερώσεις για τα νέα post του Τοp.Host Blog. Οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις μπορείς να αφαιρέσεις το email σου από τη λίστα παραληπτών. Μάθε περισσότερα στην Πολιτική Απορρήτου.

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!